Castelveder Franciacorta Brut
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

251 kr | Lagringsbarhet 2022-2025
Systembolagets beställningssortiment

Castelveder Franciacorta Brut

Castelveder startades av Renato och Elena Alberti 1975. De var övertygade om att förutsättningarna för att göra riktigt bra mousserande vin fanns under deras fötter. Under ett tunt jordlager finns en porös kalkrik bergart (maiolica) där vinstockarnas rötter hittar sitt vatten. Druvorna till vinet är 100% Chardonnay och efter den första jäsningen är det dags att skapa bubblorna. Vinet buteljeras då tillsammans med socker och jäst för att sätta igång den andra jäsningen. Väl i flaska lagras Franciacortan på jästfällning i hela 18 månader. Doft av vit frukt och en karakteristisk friskhet som Castelveders härligt mineralrika bubbel har. Bakom frukten finns toner av en härlig brödighet. Frisk och balanserad smak av mineralrik Chardonnay. Färgen är ljust halmgul. Starkt och långvarigt pärlande bubblor väl värda sina 249 kronor. Passa på att upplev det mousserande vinet från Italien som står sig starkt i jämförelsen med champagne!

Omdömen i urval:

”Jag ser två uppenbara skäl för att köpa detta vin: Dels är det både gott och värt vartenda öre. Dels är det ett vin som jag med förtjusning ställer framför mina vinälskande vänner och utmanar såväl deras fördomar som deras vinkunnande i en blindprovning.” – Bengt-Göran Kronstam, december 2020

Castelveder Franciacorta Brut tog hem silvret i kategorin mousserande 200kr+ i senaste upplagan av Vinordic Wine Challenge, sveriges största vintävling!

Detta vintips är framtaget med importören Vinonista.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.