Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

499 kr | Lagringsbarhet 2023-2033
Systembolagets beställningssortiment

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2017

Den lilla men högkvalitativa vinregionen Brunello di Montalcino DOCG är belägen i Toscana, knappt tio mil söder om Chianti. Precis som hos grannen i norr är det sangiovesedruvan som gäller i trakten. Montalcino har ett varmt och torrt klimat vilket möjliggör att druvorna når full mognad innan skörd. För att säkerställa mognaden måste odlingarna enligt vinlagen planteras i soliga sluttningar på höjder som inte överstiger 600 meter över havet. Högre altituder än så innebär svalare temperaturer vilket medför risker gällande önskad mognadsgrad.

Castiglion del Bosco ägs av Massimo Ferragamo och egendomen är belägen i det nordvästra hörnet av Montalcino. Från och med 2016 är vinerna ekologiskt certifierade. Trots att 2017 bjöd på en relativt torr växtsäsong nådde druvorna utmärkt mognad. Den varma årgången rundar av de skarpa tanninerna och släpper fram en rik och nyanserad frukt, samtidigt är den utmärkta syran bevarad och skänker fin struktur till detta kraftfulla vin. Den komplexa doften bjuder på mogna mörka bär, plommon, muskotnöt samt en hint av finstämda florala toner. Smaken är fyllig och robust med utmärkt balans mellan syra, strävhet, ekfat och frukt, följt av en lång och värmande finish. Ett vin med stor lagringspotential som utan problem kan läggas undan i tio år. Om du inte vill vänta kan du med fördel lufta vinet på karaff två timmar innan servering.

Omdömen i urval:

94 poäng – James Suckling

92 poäng – Robert Parker’s Wine Advocate

91 poäng – Decanter

90 poäng – Wine Spectator

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.