Charisma Trebbiano d’Abruzzo




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

121 kr | Lagringsbarhet 20222-2023
Systembolagets beställningssortiment

Charisma Trebbiano d’Abruzzo

Från en av Italiens främsta naturvinsproducenter lanseras nu ett biodynamiskt naturvin, Charisma Trebbiano d’Abruzzo. Vinet är tillverkat enligt traditionella metoder helt i harmoni med naturen. Vinet kommer från producenten Lunaria som även producerar Sveriges mest sålda naturvin*, det röda Coste di moro, som även fått ett enormt varmt mottagande över hela världen.

Vinet görs på handplockade druvor från biodynamiska och ekologiska vingårdar på Abruzzos böljande kullar. Druvorna skördas när dom uppnått optimal mognad, därtill är skördeuttagen låga vilket ger en härlig koncentration och smakrikedom i en riktigt personlig stil! För att bevara de naturliga smakerna filtreras vinet med försiktighet innan buteljering. Naturvinet Charisma är ett torrt vitt vin med smak av citrus, grape och stenfrukter med bra längd i en aptitretande frisk och torr stil.
Servera Charisma till smakrika vegetariska rätter, grillad fisk och skaldjur eller som ett spännande vin i en vinprovning.

*Enligt Systembolagets försäljningsstatistik.

Vad är ett naturvin egentligen?

Naturviner tillverkas enligt naturliga metoder med största respekt för miljön i vingårdarna. Vinrankorna odlas helt utan användning av bekämpningsmedel och innehåller inga tillsatser. Endast en liten del svavel, som finns naturligt i vin, tillåts för att förhindra att vinet skall oxidera.

Charisma tillverkas på vingården Cantine Orsogna där vinmakaren Camillo Zulli odlar enligt ekologiska och biodynamiska principer. Vinet tillverkas endast med vindruvans naturliga jäst och vingården är alltigenom biodynamisk. Cantine Orsogna har en Demeter-certifiering, vilket är den striktaste certifieringen för biodynamisk odling och en garant världen över som bekräftar att vinet tillverkats enligt naturliga metoder. Dessutom är vinet certifierat veganvänligt.



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.