Château Lilian Ladouys 2019
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Systembolagets tillfälliga sortiment

Château Lilian Ladouys 2019

Superhyllade Château Lilian Ladouys 2019 finner du i tillfälliga sortimentet där vinet går att köpa i 140 butiker.

Château Lilian Ladouys ligger i appellationen St Estèphe i norra Médoc, bara några hundra meter från Château Lafite Rothschild. Slottets historia kan spåras tillbaka till 1564 då Jacques de Becoyran från Lafite var i besittning av det, egendomen omnämndes då som ”La Douys”. 1850 klassificerades slottet som Cru Bourgeois Supérieur. Sedan 2008 ägs Château Lilian Ladouys av Jacky och Francoise Lorenzetti som har gjort stora investeringar i såväl vingården som i vineriet. Familjen är dessutom delägare i Château d’Issan i Margaux.

Årgång 2019 räknas till en av de allra största på senare tid med viner som lämpar sig extra väl för lagring. Merlot-dominerade Château Lilian Ladouys från nämnd årgång är ett vin som präglas av balansen mellan sin stora nyansrikedom och en hög koncentration. Doft och smak bjuder på rostad fatkaraktär och stiltypiska toner av svarta vinbär, plommon, skogshallon, kryddor, kakao, kaffe, ceder och örter. Eftersmaken är precis så lång som förväntas av ett sådant här stort vin. För dig som uppskattar din röda Bordeaux mogen så kommer Château Lilian Ladouys 2019 att vinna på lagring i ytterligare 20 år. Är du lagd åt det mer rastlösa hållet så luftar du vinet ett par timmar i karaff och dricker det till en riktigt bra köttbit redan nu!

Omdömen i urval:

93 poäng av 100 i Wine Enthusiast

92 poäng av 100 i Vinous

92 poäng av 100 av James Suckling

91 poäng av 100 i Decanter

91 poäng av 100 från Jeb Dunnuck

90 poäng av 100 från Robert Parker

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.