Château Pech-Latt 2021
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2023-2028 |
Systembolagets fasta sortiment

Château Pech-Latt 2021

Château Pech-Latt har rötter ända tillbaka till år 779 när munkarna byggde ett kapell i Lagrasse som idag ligger mitt i vingårdarna och tillhör Château Pech-Latt. Människor har bott på egendomen sedan urminnes tider och under en tid var Château Pech-Latt som en egen liten by. Det unika ekosystem som omger Pech-Latt är helt fantastiskt och lämnar ingen besökare oberörd. Vingårdarna ligger skyddade av tät skog och skogsbetäckta berg. Pech-Latt har varit ekologiskt sedan 1970-talet och det märks i vingårdarna. Där växer vild fänkål, rosmarin och timjan längs med rankorna som delvis är kantade av fikonträd. På en höjd ligger en urgammal stenlada som inhyser fladdermöss som äter upp och jagar bort skadedjur från vingårdarna om nätterna.

Vinet har en härligt djup färg med doft av björnbär, blåbär, plommon och rosmarin. Smaken är fyllig och domineras av mörk frukt såsom plommon, blåbär och skogsbär. Tillsammans med de härligt örtiga tonerna av rosmarin och timjan och en touch av viol är vinet en underbar kompanjon till sensommarens grillrätter.

Snyggt paketerat och perfekt till grillen! – Vinbanken, juni 2023

”Välkomnande sydfransk blend på carignan, grenache, syrah och mourvèdre. En smakrik fest där skogsbär, svarta oliver, torkade örter och viol är inbjudna.” – Sofia Ander, NWT, juni 2023

Château Pech-Latt 2021 har fått 90 poäng av Gilbert & Gaillard

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.