Chateau Ste Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

279 kr | Lagringsbarhet 2023-2029 |
Systembolagets beställningssortiment

Chateau Ste Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon

Denna välgjorda Cabernet Sauvignon levererar verkligen allt man förväntar sig av ett amerikanskt kraftpaket i form av muskler och charm. Doften presenterar inbjudande toner av mörk frukt såsom svarta vinbär, björnbär och plommon samt hintar av svartpeppar och choklad. Smaken är fyllig och generöst fruktig med fin struktur och balans mellan strävhet och syra. Fatkaraktären är tydlig men uppvisar stor elegans och finess då den största andelen består av fransk ek samt äldre neutrala fat. Ett utmärkt vin att servera till kraftfulla kötträtter, lammracks eller mustiga pastarätter. Drickfärdigt redan idag, men kan utan problem läggas undan i ytterligare 10 år.

Vingården Cold Creek Vineyard, planterad 1973, är en av Washington States äldsta och mest renommerade vingårdar. Området har en väldränerad jordmån bestående av grusrik sandjord som ger utmärkta förutsättningar för vinodling. Det sydliga läget är varmt och torrt vilket i sin tur tillåter druvorna att nå full mognad. Låga skördeuttag i kombination med vinstockarnas höga ålder ger små druvor med hög koncentration av frukt och garvsyror. Druvorna pressas skonsamt innan jäsning och musten överpumpas kontinuerligt för att få ut så mycket smak och färg som möjligt. Vinet har sedan lagrats 18 månader på ekfat varav 44% bestod av ny fransk ek och 7% av ny amerikansk ek. Resterande del bestod av äldre neutrala ekfat.

Omdömen i urval:

93 poäng! – Livets Goda, 2023

92 poäng! – James Suckling, 2023

BRA KÖP! ”Ett förnämligt, fruktmättat och ekkryddat rödvin med både muskler, själ och charm.” – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen 2023

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.