Cecchi Chianti Riserva Organic
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Ekologiskt | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Cecchi Chianti Riserva Organic

Familjen Cecchi är ett välbekant namn som har legat i framkant i den italienska vinnäringen i mer än hundra år. Idag driver bröderna Andrea och Cesare Cecchi familjeföretaget i samma anda som Luigi Cecchi, grundaren av firman 1893 i Castellina i Chianti. Luigi gjorde sig även känd på sin tid som Italiens första professionella vinprovare. Cecchi’s nylanserade och helt ekologiska Chianti Riserva är ett fint klarrött vin med frisk, ren frukt. Det har en bra kryddighet och rundhet tillsammans med trevlig balans och lång, aromatisk eftersmak. Tack vare den ovanligt lyckade årgången 2015 med hög koncentration i Sangiovese-druvan bjuder vinet på generösa smaker och vinet är gott att dricka redan nu. Det kommer dock att med lagring fortsätta utvecklas ett antal år till. När du väl korkar upp så dricks det med fördel till mat. Spagetti med kalvfrikadeller är Swedishfoodie’s förslag och väl värt att testa!

Vindistriktet

Chianti är inget annat än ett vindistrikt beläget i södra Toscana. Det sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder och kännetecknas av ett otroligt vackert böljande landskap. Om ni dricker en flaska Chianti och den har en svart tupp eller ”Gallo Negro” på flaskhalsen så kan ni vara säkra på att det är en Chianti Classico ni avnjuter.

Den huvudsakliga druvan i just Chianti Classico är Sangiovese och den utgör oftast 80% och uppåt av flaskans innehåll. Att Chianti förknippas med bastflaskor och vin med ojämn kvalitet är idag en förlegad bild. Dricker ni en flaska med den svarta tuppen på så är det garanterat ett vin gjort med en stor portion kärlek.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.