Jag accepterar villkoren
Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.
Beskrivning
209 kr | Lagringsbarhet 2022-2031
Clarendelle Rouge
Clarendelle från Domaine Clarence Dillon med samma ägarfamilj som står bakom de världsberömda slotten Haut-Brion och La Mission Haut-Brion, säljs nu i årgång 2015 på Systembolaget. Druvorna till Clarendelle Rouge 2015 kommer från olika kommuner i Bordeaux; Saint-Émilion, Pessac-Léognan och även Haut-Medoc. Till och med nedklassificerade druvor från familjens toppslott används och det imponerar sannerligen. 2015 är en merlot-årgång för Clarendelle, uppbackat av 26 % cabernet sauvignon och cabernet franc.
Redan i doften ger sig merlotdruvorna till känna med toner av lakrits, mörka körsbär och plommon. Faten är försiktiga och låter druvorna göra jobbet i doften.
Smaken bjuder på en stram mörkbärig fruktighet, balanserade tanniner och en väldigt trevlig syra som skvallrar om att detta är ett matvänligt vin. Vinet är ännu ungt men redan harmoniskt, något som stärks med en vända i karaffen. Årgång 2015 har en behaglig intensitet och längd för priset. Clarendelle är ett utmärkt exempel på ett vin som uppvisar en klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsregion. Ska du dricka vinet till mat redan nu så kommer en timme i karaff att göra underverk för både doft och smak. Ska du istället lagra det så väntar en positiv utveckling flaskans innehåll, säkert i de kommande 8 till 10 åren.
Vad händer egentligen med vinet när det luftas?
Två saker påbörjas i samma stund som du korkar upp din flaska. Dels börjar vätskan att avdunsta och dels så börjar vissa ämnen i vinet att oxidera. Oxidation är inget annat än en kemisk process och ett vanligt exempel är att ditt äpple blir brunt en stund efter att du tagit en tugga av det. Viner består av hundratal delkomponenter som påverkas av syre och luftningen får volatila dofter såsom exempelvis svavel att dunsta bort först. Kvar lämnas de fina dofterna som är anledningen till att du köpt det specifika vinet. Ett vin som är väldigt tanninsrikt ”expressmognar” tack vare oxidationsprocessen och blir rundare i doft och smak. Märker du ingen skillnad på en luftad flaska och en helt nyöppnad så finns det såklart ingen anledning att fortsätta lufta varenda flaska du köpt av vinet.
Lufta röda viner
Det är mer eller mindre alltid bra att lufta ett kvalitativt rött vin. Är vinet ungt och tanninrikt får det ofta en mjukare smak. Äldre viner skall behandlas med större försiktighet då de lättare kan förstöras av för mycket luft. Viner som legat länge i flaskan kan ha en unken lukt och då är det absolut på sin plats med lite luftning. Om vinet är korkdefekt så är vinet dessvärre bortom all räddning. Den unkna lukten tilltar ofta i vinet en stund efter det har luftats eller hällts upp i glas. Ofta luktar själva korken mest. Defekten märks också på att vinets naturliga friska, fruktiga doft nästan är helt försvunnen.
Lufta vita viner
Det finns faktiskt även vita viner som kan må bra av en syre-kick i karaffen. Svavel som även användas i vita viner kan du definitivt klara dig utan. Huvudregeln säger att främst ekfatslagrade viner vinner på att luftas. En vit Bourgogne ska alltid luftas innan det blivit dags att dricka den!
Detaljer
- >
- >
Recept
Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.
1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.
2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.
3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.
4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.
5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.
6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.
Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.
