Cossart Gordon Bual Colheita 2012
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Systembolagets fasta sortiment

Cossart Gordon Bual Colheita 2012

Visste du att vi svenskar, mellan de båda världskrigen, importerade och konsumerade mest Madeira i världen? Numera dricks det betydligt mindre Madeira så därför är det hög tid att lyfta fram detta utmärka vin som både är förföriskt gott och väldigt användbart. För att skapa stilen tillsätts 95-procentig druvsprit till den jäsande musten, antingen tidigt för att få ett sött vin eller senare för att få ett torrare vin. Cossart Gordon Bual Colheita är ett ypperligt bra exempel på det förstnämnda.

Cossart Gordon Bual Colheita är som namnet säger producerat med 100% Bual och har lagrats i traditionella fat som kallas canteiros, där man låter varm luft värma upp vinet i faten och detta ger den klassiska knäckiga, karamelliserade tonen och bärnstensfärgen. Som Colheita ska det lagras i fat minst 5 år men för Cossart Gordon Boal Colheita är den minimitiden 9 år. I både doft och smak är vinet mycket komplext, ursprungstypiskt knäckigt, moget, med mycket frisk smak och tydlig sötma, inslag av fat, dadlar, muscovadosocker, sultanarussin, choklad, nougat och kanderad apelsin. En symfoni av underbara dofter och smaker helt enkelt! Serveras vid cirka 12-14°C som aperitif eller till inte allt för söta desserter med nötter eller choklad.

Cossart Gordon Bual Colheita har belönats med hela 93 poäng i vinmagasinet Livets Goda.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.