De Chanceny Crémant de Loire Rosé
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

149 kr | Systembolagets fasta sortiment

De Chanceny Crémant de Loire Rosé

De Chanceny Brut Rosé från vackra Loiredalen är en elegant Crémant som tillverkas enligt den traditionella metoden. Druvorna växer i kalkrika jordar vilket är kännetecknande för Frankrikes allra bästa mousserande viner. Perfekta förutsättningar som ger ett mineralrikt och komplext vin.

De Chanceny Brut Rosé skapas på druvan Cabernet Franc med en liten dos av druvan Grolleau. Vinet ligger minst 12 månader på sin jästfällning och resultatet är eleganta bubblor, en intensivt fruktig doft och smak av jordgubbar, vildhallon och blodgrape tillsammans med en fin mineralitet och frisk syra. Serveras med fördel till rätter av kyckling och fläsk, men även till vegetariskt eller som aperitif.

1956 gick vinbönderna Yvon, Geneviève, Robert, Marcel och ett fyrtiotal av deras odlarvänner samman för att dela kunskaper och erfarenheter, vilket visade sig vara framgångsrikt. Kooperativet Robert et Marcel har i dag mer än 300 medlemmar med en gemensam syn på vinodling, långsiktig hållbarhet och socialt ansvar. Tillsammans äger man 1 800 hektar vinmark. Sedan 2002 har man gemensamma riktlinjer för att minimera kemiska bekämpningsmedel och sedan 2008 samarbetar man med organisationen för odlare i Saumur Champigny för att gynna de naturliga ekosystemen i området.

Omdömen i urval:

”Fin crémant med smak av solmogna hallon, smultron, blodgrape, örter och solmogen citron”,
– Elin Börjesson, Amelia 2022

Fynd! – Allt om Mat, 2022

Prisvärd! – Munskänkarna

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.