Crozes-Hermitage Les Meysonniers
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

211 kr | Lagringsbarhet 2022-2032

Crozes-Hermitage Les Meysonniers

Förra årgången hyllades unisont av kritiker i Sverige såväl som internationellt och 2019 verkar inte vara annorlunda. Vinet har redan kammat hem flera omdömen med 90+ från några av värdens största vinkännare.

Druvorna till Les Meysonniers skördas för hand, uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar med rankor som växer i sydsluttning. Vingårdarna brukas ekologiskt efter biodynamiska principer. Druvorna krossas lätt och jäser vid relativt hög temperatur för att extrahera optimal tanninmängd och smak ur varje druva. Vinet lagras därefter 12 månader på betongkärl (endast 5-10% lagras motsvarande tid på fat), för att lyfta fram och bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Les Meysonniers är en urtypisk Crozes-Hermitage, gjord på 100% syrah. Vinet är laddat med tät mörk frukt, björnbär, svarta vinbär, lavendel, viol och örter. Smaken är fyllig och elegant med uppfriskande syra och strama tanniner och ett läckert pepprigt avslut som kännetecknar riktigt bra syrah. Drick vinet lätt kylt och gärna till en riktigt bra kötträtt!

Omdömen i urval:

Jeb Dunnuck – 90-92/100

Årets ekovin 2019 enligt Allt om Vin

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.