Dolcetto di Pegaso
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Lagringsbarhet 2023-2024 |
Systembolagets beställningssortiment

Dolcetto di Pegaso

Nu lanseras populära Dolcetto di Pegaso på flaska! Ett generöst fruktigt och ungdomligt rött vin med tydliga inslag av mörka körsbär, plommon och blåbär som samspelar med färska örter och en hint av lakrits i den långa eftersmaken. Vinet presenterar perfekt balans mellan syra och strävhet och passar utmärkt att servera till lättare kötträtter, smakrika pastarätter eller pizza. Dolcettoviner är inte lika strama som nebbiolo och kan således beskrivas som mer tillgängliga och lämpar sig utmärkt att dricka nu. Det krävs med andra ord inte flera års lagring för att njuta av en riktigt bra Dolcetto.

Druvorna till detta vin kommer från området Monferrato i Piemonte. Det böljande landskapet erbjuder stor variation av vingårdslägen och de väldränerade jordarna lämpar sig utmärkt för vinodling. Dolcetto som kan översättas till Piemontes “lilla söta” är en druva som länge befunnit sig lite i skuggan av regionens mer kända druvor, nebbiolo och barbera. Men faktum är att dolcetto nu får mer och mer uppmärksamhet i vinvärlden och det med rätta. Baserat på druvans namn kan vinerna misstas för att vara söta, men så är inte fallet. Namnet syftar snarare på att druvan har något lägre syra än exempelvis nebbiolo. Typiska dolcettoviner är ofta mjukare i stilen, men bjuder på generösa inslag av frukt och mörka bär samt tydliga men balanserade tanniner.


 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.