Domaine des Lauriers Vouvray
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

149 kr | Lagringsbarhet 2022-2025
Systembolagets fasta sortiment

Domaine des Lauriers Vouvrauy 2020

Vinet finns i cirka 100 butiker runt om i landet eller att beställa på Systembolagets sajt.

Hyllad Vouvray tillbaka i ny årgång!

Gediget hantverk, passion och stor respekt för naturen driver den familjeägda egendomen Domaine de Lauriers som är inne på sjunde generationens vinmakare, Laurent Kraft. Hans filosofi är att skapa ärliga viner i samklang med naturen. Vingårdarna sköts hållbart och vinerna tillverkas av vackert mogna druvor, genom så lite påverkan som möjligt.

Domaine de Lauriers Vouvray 2020 kommer från i genomsnitt femtio år gamla vinstockar som växer på Loires unika kalkrika jordmån ”Tuffeau”. Druvorna plockas för hand och pressas varsamt. Sedan får musten jäsa långsamt under två månader och när jäsningsprocessen avslutas vilar vinet ytterligare sex månader på ståltank innan buteljering, varav två månader tillsammans med sin jästfällning. Resultatet är ett uttrycksfullt, stilrent vin med inslag av solgul mogen frukt, honung, vita blommor och mineral. Torrt och nyanserat med stor fräschör. Domaine de Lauriers Vouvray 2020 passar fint till säsongens syrliga getostar, likväl som till lätt grillade skaldjur med späda grönsaker och en vinägrett på citron, färska örter, dijonsenap och brynt smör.

Omdömen i urval:

5 av 6 från Andreas Grube i SvD

4 av 5 från MArie Oskarsson i GP

”Fynd!” i Allt om Vin

5 av 6 från Mikael Mölstad i SvD

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.