Domìni Veneti Amarone Classico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

219 kr | Lagringsbarhet 2022-2030
Systembolagets fasta sortiment

Domìni Veneti Amarone Classico

Domìni Veneti Amarone produceras av klassiska Cantina Valpolicella Negrar. Det är ett kooperativ av vinbönder som uppmuntras att odla sina druvor med maximal respekt för miljön. Dessutom har man en särskild plats i historien om Valpolicella då det äldsta kända exemplaret av Amarone som finns bevarat är från Cantina Valpolicella Negrar.
Efter skörd får druvorna till vinet varsamt torka på hyllor i 3-4 månader. Efter pressning och jäsning lagras vinet 18 månader i såväl fransk barrique som stora ekfat samt ytterligare 12 månader i flaska. Vinet är typiskt för sin stil med en härligt kryddig doft som kompletteras av torkade körsbär, choklad och russin. Även smaken levererar det du förväntar dig av en Amarone. Det bjuds på mörka körsbär, plommon, samt fat tillsammans med en fin syra som balanseras med mjuka tanniner. Härligt stiltypiskt! Prova gärna att dekantera vinet minst en timme innan det skall avnjutas för optimal doft och smakupplevelse. Vi rekommenderar att Domìni Veneti Amarone bör kombineras med en krämig pastarätt med mycket parmesan och det är precis vad Swedishfoodie har lagat!

”Prisvärt” Allt om mat Nr 15/2018

Vinet finns att köpa i cirka 50 butiker eller att beställa på Systembolaget.se. Om webbsaldot är slut kan du bevaka varan och få ett mail när den är åter i lager.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.