Dominio Alto Reserva
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

101 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Dominio Alto Reserva

Nu är det premiär för Dominio Alto Rioja Reserva, uppföljaren till succélanseringarna av producentens Crianza och Gran Reserva. Vinet är nu i en perfekt fas att avnjutas till förslagsvis smakrika kötträtter med ugnsrostade grönsaker. Eller varför inte göra som spanjorerna själva och dricka det till lufttorkad skinka och Manchego-ost?

Vinregionen Rioja har en särskild plats i svenska vinälskares hjärtan med sina ekfatslagrade viner ofta dominerade av den för området typiska druvan Tempranillo. Dominio Alto Rioja Reserva är ett mycket välgjort och balanserat vin med den karaktäristiska smaken av ekfat som kompletterar den solmogna smaken av plommon och körsbär.

En Rioja Reserva måste lagras minst i 36 månader innan det får släppas till försäljning, varav minst 12 månader på ekfat. Dominio Alto Reserva har lagrats på en blandning av europeiska och amerikanska ekfat i hela 18 månader.

4/5 Boxtoppen, september 2021

BRA KÖP! – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, september 2021

Lite kort om Rioja

Rioja är utan tvekan Spaniens mest kända vinregion och har först sedan 1990-talet börjat jämföras med Ribera del Duero och Priorato om positionen som nummer ett. Fram till och med 2009 var Rioja den enda region som kunde tituleras DOCa (Denominación de Orígen Calificada). Den totala odlingsbara ytan är i dagsläget omkring 18 000 hektar. La Riojas huvudstad är Logroño, men det sanna vincentret är den lilla staden Haro, som befinner sig cirka en timmes tågresa nordväst om Logroño. Namnet Rioja har troligtvis sitt ursprung i ett biflöde till Ebrofloden vid namn Oja. Sålunda har namnet troligtvis någon gång varit Río Oja. Riojavinerna genomgår ofta lång fatlagring vilket betyder att ekfatens kvalitet och typ får en mycket stor betydelse för vinets smak. Traditionellt används främst tunnor av amerikansk ek med låg rostningsgrad vilket ger vinerna en vaniljton som anses gå mycket bra med tempranillodruvans björnbärsaktiga smak (denna druva står i regel för omkring 75 procent av vinet). Andra druvor som används i röda viner är garnacha och i mindre skala även graciano och mazuela. De vanligaste vita odlade druvorna är viura samt malvasía.

Riojaviner når marknader världen över i fyra olika stilar; Vino Jóven, Crianza, Reserva och Gran Reserva. Ofta kopplas stil och kvalitet ihop vilket också var tanken från starten. Dock anser vinkännare världen över att de olika typerna av stil egentligen inte garanterar en viss kvalitet. Vino Jóven är ett ungt vin som typiskt sett inte fatlagras vilket ger en fruktig stil på vinet. Dessa viner är de mest druvtypiska i regionen när det kommer till både färg och smak. Crianza är ett vin som fatlagrats i minst tolv månader och som inte får komma ut på marknaden före början av det tredje året efter skörden. Så skördas druvorna oktober 2013 får det inte komma ut på marknaden före våren 2016. Reserva måste lagras i minst tre år innan det börjar säljas med minst ett av dessa år i ekfat. Dessa viner är mindre kraftiga och fruktiga än Crianza, med mer utvecklade fler nyanser. Gran Reserva ligger två år på fat och tre år på flaska eller vice versa vilket ger utvecklade och nyanserade viner med mindre frukt än övriga stilar.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.