Dopff Brut Cuvée Julien
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

79 kr | Lagringsbarhet 2021-2022
Systembolagets fasta sortiment

Dopff Brut Cuvée Julien

Vinmakaren till denna utmärkta Chianti Classico heter Andrea Fronti och är andra generationens vinmakare på familjeägda Istine. Hennes viner hyllas allt som oftast unisont av både svenska såväl som internationella vinkritiker och ekologiska Istine Chianti Classico 2019 är inget undantag. Stilen kan beskrivas som ren och elegant snarare än klassiskt fyllig och rik. Till mat funkar vinet utmärkt, framför allt till en höstig renfilé.

Istine Chianti Classico 2019 är en frisk och elegant representant för sitt ursprung, vilket är byarna Radda och Gaiole i Chianti. Sangiovesedruvorna kommer från olika vingårdar med sina unika jordmånar. Det växtplatserna har gemensamt är att de ligger på hög höjd, något Sangiovese tenderar att uppskatta mycket. Andrea Fronti hör till den nya generationen vinmakare som vill skapa lätta, läskande viner med fokus på finess och renhet, något hon lyckas väl med. Doften av körsbär och salvia möter fruktighet, lätta fattoner, kakao och pigg syra. Det här är ett vardagsvin extra allt som även har goda förutsättningar att lagras i några år. Givetvis dricks detta till en svensk klassiker i form av renfilé med en massa godsaker. Unna dig vinet lätt kylt och i stora härliga kupor.

Omdömen i urval:

5 av 5 i Expresen

5 av 5 i Allt om Vin

91+ poäng av 100 i Vinous

92 poäng av 100 i Livets Goda

”Här har vi ett vin som hör till kategorin ”Chianti 2.0”, det vill säga i en lätt, fräsch och ren stil med fokus på syra och frukt” i Allt om Mat

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.