Dopff Schoenenbourg Grand Cru Riesling
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

219 kr | Lagringsbarhet 2022-2035
Systembolagets fasta sortiment

Dopff Shoenenbourg Grand Cru Riesling 2018

Med 93 poäng i Livets Goda, omdömet ”Fynd” i Allt om Mat och 5 av 5 i Gourmet är detta ett av de allra mest populära riesling-vinerna på den svenska marknaden.
Dopff är Frankrikes äldsta vinhus sedan 1574. Man var även först med att buteljera sina viner på flûtebutelj, den idag enda tillåtna flaskan att buteljera viner på i regionen Alsace. Dopff dessutom äger 15 hektar av ett av Alsace mest klassiska Grand Cru-lägen, Schoenenbourg (som är totalt 54 hektar stort). Det här är ett unikt vinhus, precis som detta fantastiska riesling-vin. Doften bjuder på rik frukt, friska inslag av gröna äpplen, mineralitet, honung och citrus. Smaken är fokuserad på citrus, gula äpplen och mogen persika med en nästan saltig finish. Antingen dricker du vinet ungt och friskt eller väntar några år (eller många) för att få mer fokus på mogen frukt. Swedishfoodie har i alla fall gjort en hummerpasta som passar fantastiskt bra till vinet just nu!

93 poäng – Wine Enthusiast

91 poäng – Decanter

93 poäng – Livets Goda

”Fynd” – Allt om Mat

5 av 5 – Gourmet

Om Dopff

Dopff au Moulin (som är det fullständiga namnet) har länge varit en folkkär producent i Sverige, inte minst sedan Cuvée Julien Brut lanserades på bolaget på 1990-talet.

Än idag är Cuvée Julien Brut ett av de mest uppskattade mousserande vinerna på Systembolagets hyllor. Majoriteten av produktionen är dock stilla viner, på regionens traditionella druvor; Riesling, Pinot Gris & Pinot blanc med flera. Dopff au Moulins viner görs alltid i en helt torr stil olikt många andra hus i Alsace.

Vinhusets storlek och svåröverträffade långvariga erfarenhet gör att de har tillgång till många av områdets bästa Grand Cru-lägen, inte minst Schoenenbourg där de själva äger 15 hektar sedan många generationer tillbaka.

Schoenenbourg, som betyder ”den vackra kullen” är en av Alsaces mest prestigefyllda vingårdar med Grand Cru klassifiering. Den ligger norr om Riquewihr och dess 53,4 hektar sträcker sig över de syd- och sydöstliga slätterna på en höjd av 265-380 meter över havet.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.