Ecoltura Valpolicella Ripasso
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

89 kr | Systembolagets beställningssortiment

Ecoltura Valpolicella Ripasso

Årgång 2019 var varm och lång med druvor som nådde perfekt mognad samtidigt som balansen mellan frukt och fräschör bevarades. Ecoltura Ripasso görs på mestadels Corvina-druvor från de bästa vingårdslägena i Valpolicella. Druvorna pressas varsamt och får sedan jäsa två gånger. Den första görs på klassiskt vis och därefter får vinet jäsa en andra gång med pressrester från framställningen av Amarone-viner. Resultatet är ett vin med härlig intensitet och kraft. Tack vare en tids ekfatslagring bjuds vi på ett djupt, generöst och smakrikt vin med utmärkt balans som levererar de klassiska smaker som förväntas av en ripasso. I kombination med den låga restsötman passar vinet bra till både kraftiga maträtter men även lagrade hårdostar. Det är också en utmärkt partner till alla former av pasta eller varför inte en kantarell-risotto? Drick vinet källarsvalt nu eller låt det lagras ytterligare några år, om du klarar av att hålla fingrarna i styr! Sveriges just nu bäst prisade Ripasso finns än så länge inte i Systembolagshyllan utan kan beställas utan extra kostnad till valfri butik.

Vingurun Robert Parker har gett årgången 2019 i Valpolicella 91 poäng vilket klassas som ”Outstanding vintage”.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.