Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

251 kr | Lagringsbarhet 2022-2032
Systembolagets beställningssortiment

Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo 2016

Rio Sordo är namnet på det vingårdsläge där druvorna till vinet plockas. Härifrån kommer medelfylliga viner med finess och elegans och druvsorten är givetvis Nebbiolo. Om du har missat att årgång 2016 kanske är den bästa på flera årtionden så vet du det nu. Anledningen till att årgången är så hyllad är att vinerna från året är ovanligt lagringsdugliga. Samtidigt kan du med hjälp av en karaff och en väl vald maträtt dricka vinet redan nu om du inte orkar vänta. Satsa på kött, syra och feta såser i så fall!
Doften är stor och kommer med de klassiska inslagen av rosor, nypon, hallon och körsbär. Smaken drar åt samma håll tillsammans med en lång finish som drivs på av den välbalanserade syran och de lena tanninerna. Servera Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo relativt svalt i stora kupor för att få ut max av vinet. Vår konkreta matrekommendation är en klassisk Biff Rydberg, det giftermålet går inte av för hackor kan vi lova.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.