Enzo Bartoli Barolo Bussia
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

Enzo Bartoli Barolo Bussia

301 kr | Lagringsbarhet 2022-2031

Rådande årgång av Enzo Bartoli Barolo Bussia är 2016 och just det året i distriktet Barolo är enligt många det bästa under de senaste två decennierna. Exempelvis ger vinmagasinet Robert Parker’s The Wine Advocate årgången i distriktet hela 97 av 100 poäng. Detta är alltså ett ypperligt tillfälle att lägga vantarna på en Barolo från det stora året.

Druvorna till detta vin kommer från Bussia, ett av Barolos mest klassiska lägen och årgången är som sagt 2016. Året med ovanligt hög kvalitet och koncentration i druvorna, tack vare något varmare och torrare väder än normalt. Förutsättningarna för en Barolo med god lagringspotential är således ett faktum.

Vinet är fortfarande ungt efter tre års lagring, varav minst två år på ekfat. I doften bjuds det på stiltypiska toner av rosor, nypon och körsbär och i munnen ger sig både en markerad syra och tanninstruktur till känna. Smaken hänger kvar länge och nyckelorden är elegans, komplexitet och fyllighet. Vinet kommer att vinna på ytterligare lagring men vill du dricka det redan nu så dekantera gärna minst en timme innan servering. Tveka inte heller att laga Swedishfoodies ruskigt goda bikinis till!

”Högklassigt vin” – Munskänkarna, september 2020

 


Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.