Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

171 kr | Lagringsbarhet 2023-2028
Systembolagets fasta sortiment

Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo

Langhe Nebbiolo är egentligen som ett andra-vin från ett stort Bordeaux-slott. Denna typ av ”mini”-Barbaresco är ett mycket användbart vin. Druvorna kommer från unga vinrankor i vingårdar i Barbaresco. När rankorna till Barbaresco-viner är nyplanterade klassas vinerna som produceras till Langhe Nebbiolo. Piemonte är för många känt för sina kraftiga och eleganta viner. Detta vin är inget undantag med sin komplexa frukt och finstämda aromer, bra syra och markerade tanniner. Smaken går åt röda bär och rosor. 2020 är dessutom en mycket bra Nebbiolo-årgång. Vinet kan du utan problem lagra i 5 år men det går även utmärkt att dekantera och dricka redan nu. Prova en flaska till den föreslagna maträtten. Vinet hanterar rättens rejäla smaker på ett föredömligt sätt!

BRA KÖP!
– Eva Weckström, Vinbörsen

***

”Ett mycket prisvärt alternativ från Piemonte i Italien. Det är en klassificering, som är som en lillasyster till Barolo och Barbaresco. Men det gör att vinet blir synnerligen prisvärt och har med sig alla typiska familjedrag från sina berömda syskon.”
– Tre Kronor vin

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.