Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore Magnum

279 kr | Lagringsbarhet 2020-2026

Druvorna till vinet kommer från Nizza, en cru som omgärdar Monferrato där Piemontes bästa barberadruvor växer. Epitetet Superiore skvallrar om att vinet lagrats minst 14 månader varav minimum 6 månader ska vara på ekfat innan buteljering. Resultatet är ett elegant men samtidigt koncentrerat vin med mörka bär, lite kryddighet och även en aning vanilj från fatlagringen. Fruktigt med en frisk syra samtidigt som tanninerna ger sig till känna i den balanserade eftersmaken. Magnumformatet gynnar dig som tänkt vänta med att dricka vinet i några år då viner generellt mognar långsammare och bättre i den flasktypen. Du kan dock redan nu ställa fram flaskan på matbordet och då gärna till kötträtter eller varför inte veckans recept! Det hittar du nedanför.

Lagringsbarhet 2020-2026
Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.

 


















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.