Esprit Barville 2016
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

99 kronor Lagringsbarhet 2019-2023

Brotte Esprit Barville 2016 Côtes-du-Rhône

2016 var en riktigt bra årgång i södra Rhône och Esprit Barville Côtes-du-Rhône är såklart inget undantag. Optimala odlingsförhållanden ger smakrika och balanserade viner med stor lagringspotential samtidigt som de går att njuta redan idag. Med 80% grenache och 20% syrah får vi ett vin med fin balans mellan frukt, smak och tanniner. Doften bjuder på kryddighet och smaken är elegant med mörka körsbär och lakrits. Tanninerna är mjuka men precisa efter att vinet delvis lagrats i fat med 100 års ålder.

Vindistrikt

Côtes-du-Rhône är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. Här utgör Grenache, Syrah och Mourvèdre ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM. De röda vinerna har nästan alltid en viss fyllighet vilken kompletteras med en medelhög syra och en lätt strävhet. Med det sagt så är de även utmärkta allroundviner till såväl svensk husmanskost som kraftigare medelhavsmat. Hårda smakrika ostar är ett hett tips på tillbehör om du inte orkar laga någon mat. Vinhuset Brotte är ett familjeföretag i femte generationen som är beläget i hjärtat av distriktet. Familjen är känd för sin gästvänlighet och ett besök hos familjen Brotte eller hos någon av de många andra producenterna i regionen rekommenderas varmt!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.