Finca el Puig
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

249 kr | Lagringsbarhet 2023-2033
Systembolagets fasta sortiment

Finca el Puig

Vingården El Puig är en single vineyard i bergsdistriktet Priorat, beläget i provinsen Tarragona strax söder om Barcelona. Vinstockarnas medelålder ligger på 35 år och vinmakare är Josep Angel Mestre. I denna relativt lilla vinregion finns en stor variation av jordmåner men det är Llicorella, en speciell sorts skiffer som gör druvorna så koncentrerade och vinerna så unika. Odlingarna är belägna på terrasser i branta sluttningar från 100 till 1000 meter över havet vilket kräver att druvorna handplockas. Låga skördeuttag, varmt klimat och ett kvalitetsmedvetet hantverk gör att viner från Priorat generellt är kraftiga, koncentrerade och håller mycket hög kvalitet.

Vinet har en ungdomligt fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, mestadels björnbär och hallon, samt kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt och strukturerat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Den höga syran kompletterar frukten och strävheten på ett ypperligt vis och ger en lång, välbalanserad eftersmak. Serveras med fördel vid 16-18°C till smakrika kötträtter av lamm eller nöt, gärna grillat. Vinet är dessutom en utmärkt följeslagare till Serrano- eller Jabugoskinka samt mogna hårdostar som parmesan, manchego och cheddar.

Finca el Puig utsågs av Munskänkarna som Bästa Rödvin 2022

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.