Folklore Albariño




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Systembolagets fasta sortiment

Folklore Albariño

Folklore Albariño är lätt att känna igen med sina klassiska, spanska solfjädrar på etiketten och den turkosa färgen. Bakom Folklore finns en färgstark kvinnlig vinprofil, Almudena Imhof, som tillsammans med sitt team av vinmakare har som ambition att lyfta fram det i unika i varje spansk vinregion och visa upp det bästa från ”det nya Spanien”.

Druvorna till Folklore kommer från Galicien i nordvästra Spanien, i distriktet Rias Baixas som ligger vid Atlantkusten. Här stortrivs Albariño i det svalkande klimatet som ger friska, fruktiga och aromatiska viner med krispig syra. Druvorna till Folklore kommer från en stor mängd kontrakterade odlare vilket ger möjligheten att skapa ett mer komplext vin och samtidigt till ett rimligt pris. Druvorna har jäst och lagrats på ståltank på sin jästfällning.

Folklore Albariño 2021 är ett piggt, fruktigt vin med aromatisk doft av persika, citron, ananas och vita blommor. Smaken är lång och aromatisk med krispig syra och inslag av persika, citrus och mogen ananas. Passar både som aptitretande aperitif eller till rätter med fisk, skaldjur, kyckling eller vegetariskt.

Mer än prisvärt! – Munskänkarna

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.