Fontanafredda Barolo 2018
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

219 kr | Systembolagets fasta sortiment

Fontanafredda Barolo 2018

Från klassisk mark och en minst lika klassisk producent kommer Fontanafredda Barolo från årgång 2018. Detta är ett utmärkt vin för dig som är sugen på att förstå mer av Piemonte i allmänhet och Barolo i synnerhet. En flaska av den hyllade årgången 2018 kommer att göra din plånbok 200 kronor lättare och det är enligt oss en väl värd investering.

2017 tilldelades Fontanafredda Årets Europeiska Vinhus av Wine Enthusiast. Något vi finner charmigt med vinhuset är att de producerar viner i alla prisklasser och därför kan så många som möjligt prova deras viner. Deras Barolo från 2018 för 200 kronor jämnt faller definitivt in i kategorin mycket prisvärd med tanke på vad som väntar i flaskan. Färgen drar åt det tegelröda hållet vilket skvallrar om att Nebbiolo-vinet redan har några år på nacken. Doften bjuder på supertypiska körsbär och nypon tillsammans med nougat och kanel. I munnen är syran frisk med finstämda tanniner och du överraskas av kraften i vinet som ser så ljust och försiktigt elegant ut i glaset. Lufta och drick till kött. Tack vare tanninstrukturen kan du också lagra detta länge.

Omdömen i urval:

92 poäng i Wine Spectator

Gastronomiskt fynd till vrakpris! – Elin Börjesson, Vinbörsen, maj 2022

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.