Fortellino Amarone
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2022-2026
Systembolagets beställningssortiment

Fortellino Amarone 2017

Många vinälskare kallar Amarone för ett av Italiens allra förnämsta viner där den unika tillverkningen med torkade druvor skapar stora vinupplevelser. I dag innehar Amarone den absolut högsta kvalitetsbeteckningen i Italien, DOCG.

Efter 100 dagars torkning av druvorna följt av vinifiering så lagras Fortellino Amarone hela 24 månader på ekfat. Torkningen av druvorna kombinerat med den långa lagringen ger ett kraftigt och karaktärsfullt vin fyllt med torkade körsbär, kryddor, nötter och en fin fatkaraktär.

Vinet blir perfekt kombinerat till höstens robusta mat som vilt, svamp med kraftiga och smakrika tillbehör.

Denna nyhet finns inte på hyllorna utan den återfinns just nu endast i beställningssortimentet på Systembolaget. Priset ligger på 169 kr vilket gör den till en av de bäst prissatta Amarone-vinerna.

Bengt Göran Kronstam med en av Sveriges mest smaksäkra tungor tillika en av landets mest erkända vinskribenter har gett 2017 Fortellino Amarone betyget FYND! med denna motivering:

”Doften speglar en hög ambition med de för amarone så typiska, bitterljuva tonerna som förenar julrussin med skalens och kärnornas garvsyra. Här finns körsbär, pomerans och ugnsbakade rotfrukter, underliggande knäck och dito läder – allt som sig bör. Smaken är utvecklad, lång och påtagligt fyllig; eldig men inte spritig, knäckig men inte söt, publikfriande men inte överdrivet kommersiell. Kort sagt, en välgjord och mycket prisvärd amarone för dig som gillar denna vintyp.”

Detta vintips är framtaget tillsammans med importören Urban Wines

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.