Fortellino Ripasso Superiore
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

97 kr | Lagringsbarhet 2021-2025
Systembolagets tillfälliga sortiment

Fortellino Ripasso Superiore 2018

Vinet görs på druvor som får jäsa i två omgångar. Den första jäsningen görs på klassiskt vis, därefter får vinet jäsa en andra gång med pressrester från framställningen av Amarone-viner för att ge vinet dess karaktäristiska intensitet och kraft. Vinet lagras under hela 30 månader, varav ett år på fat. Fortellino Ripasso är ett kraftigt, generöst och smakrikt vin med härlig balans som levererar de klassiska smaker som man förväntar sig från distriktet Valpolicella. Beteckningen Superiore innebär extra mogna druvor med hög koncentration i kombination med lång lagring. Detta ger ytterligare intensitet jämfört med vanlig Ripasso. I kombination med den låga restsötman passar vinet till både kraftiga maträtter men även lagrade hårdostar. Drick vinet källarsvalt nu eller låt det lagras ytterligare några år!

Detta är Ripasso

Valpolicella Ripasso är ett utmärkt alternativ till Amarone. Faktum är att Ripasso-viner enligt vinkännare ligger i topp av alla italienska viner när det kommer till prisvärdhet. Vin-typen har haft sin egen DOC sedan 2009, ofta kallad Ripasso della Valpolicella, vilket innebär att det är enklare än någonsin tidigare att få tag på detta vin. Hemligheten bakom smakerna i ett Ripasso-vin ligger i den andra jäsningen. Efter att Amarone-vin producerats färdigt låter man pressresterna jäsa tillsammans med en Valpolicella Classico, ett stilla rött vin från regionen. Detta medför att slutprodukten får en rikare smak men även högre alkoholhalt som i sin tur även ger vinet en kraftigare textur. Det går även att göra Ripasso på pressrester från Recioto della Valpolicella, ett sött dessertvin. Som du kan ana blir denna variant av vintypen ännu mer intensiv.

Är du exempelvis ett fan av kaliforniska Cabernet Sauvignon-viner är en Ripasso ett utmärkt insteg i den italienska vinkulturen. Drick vinet till kött- och svamprätter med kraftiga smaker. Om det står utskrivet Superiore på etiketten så indikerar det att druvorna till vinet är extra mogna vilket ger en ytterligare kick i vinets intensitet!Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.