Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2022-2028
Systembolagets beställningssortiment

Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay 2019

Kombinationen av svalare klimat, en mix av ståltanks- och ekfatslagring samt stor betoning på fräschör resulterar i ett fruktigt vin med generös men samtidigt sval doft, balanserad fatkaraktär med inslag av äpplen, citrus, mango och mineral. Smaken har en fin balans mellan sydafrikansk bussig fruktighet och en pigg syra som ger friskt syrligt grepp. Gillar du Chablis så kommer du att älska det här!

Sydafrikanska vinproducenter går från klarhet till klarhet och utbudet av både personliga och högkvalitativa viner är idag större än någonsin. I kombination med en ofta tydlig prisvärdhet så är det kul att botanisera bland Sydafrikas premiumviner. En druva som verkligen bevisar vilken kvalitetsresa Sydafrika har gjort de senaste åren är Chardonnay och här finns fynd att göra! Ett perfekt exempel är Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay. Vinet lanserades i Systembolagets fasta sortiment i september 2019, efter att i hård konkurrens ha vunnit blindprovningen i offertupphandlingen. Druvorna kommer från svalare vingårdar planterade på granitjordar, med inslag av lera. Druvorna skördas uteslutande för hand under de svala tidiga morgontimmarna för att bibehålla frukten och syran i druvorna. Är du ett fan av chablis men vill komma lite billigare undan så är detta ett strålande alternativ! Drick väl kylt till fisk eller skaldjur.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.