Jag accepterar villkoren
Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.
Beskrivning
269 kr | Lagringsbarhet 2022-2034
Systembolagets beställningssortiment
Georg Breuer Terra Montosa
Georg Breuer Terra Montosa kan du lagra i 8-10 år för mer utvecklad fruktsötma eller varför inte dricka det till en härlig kalvschnitzel redan nu. Extra pluspoäng för att vinmakaren heter Markus Lundén och är svensk!
Sedan 1990 gör man hos Georg Breuer ett andravin från de allra bästa lägena såsom Berg Schlossberg och Berg Rottland i Rüdesheim samt från Nonnenberg i Rauenthal. Cuvéen heter Terra Montosa vilket betyder den ”branta jorden” på latin. Med Terra Montosa vill man helt enkelt göra ett vin där karaktärerna från dessa vingårdar samlades i ett vin. Druvan är självklart riesling som stormtrivs längs med floden Rhen. Vinmakare Markus Lundén har skapat ett vin med en doft rik på citrus med sällskap av äpple och persika. Smaken har en fin dynamik mellan pigg syra och rik frukt. Mineralitet, finess och balans är ledord här och koncentrationen skvallrar om god lagringspotential.
Terra Montosa vann guld i kategorin ”Bästa vita beställningsvin” i Årets Vinare!
Detta är Weingut Georg Breuer
Det finns ingenstans i världen Riesling ger mer magnifika viner än i Rheingau. I de branta sluttningarna längs floden Rhen finns några av världen förnämsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena längs floden och deras vinstockar tillhör de allra äldsta.
Familjen Breuer tog över egendomen för dryga hundra år sedan. Georg efterträddes av sin son Bernhard, som gick bort 2004. Idag leder hans dotter Theresa framgångsrikt verksamheten och har utökat arealen till 34 hektar, varav 27 i Rüdesheim. Riesling dominerar helt och Breuers viner tillhörs det absoluta toppskiktet, från instegsvinet Riesling Sauvage som hyllats av såväl kritiker som konsumenter, till de vingårdsbetecknade från de fyra topplägen där Breuer har odlingar.
Tre av dem ligger i Rüdesheim: Berg Roseneck, Berg Rottland som odlats utan avbrott sedan 1074 och den mest berömda av dem alla, Berg Schlossberg. Härifrån kommer Breuers förnämsta vin vars etikett sedan 1980 skapas av internationella toppkonstnärer, bland andra svenska Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson.
Den fjärde ”Grand-Cru-vingården” är den sju hektar stora Nonnenberg i Rauenthal, ett monopole-läge där Breuer alltså är ensamma ägare till hela vingården. Vinerna från Nonnenberg är bland de mest kraftfulla i Rheingau.
En av hemligheterna med den genomgående höga kvaliteten är de låga skördeuttagen. Hos Breuer ligger snittet på 45 hektoliter per hektar, men från de allra bästa lägena handlar det om så litet som 15hl/ha. De mineralrika jordarna sköts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning för att i så hög grad som möjligt spegla de branta sluttningarnas unika terroir.
Flaskan finns att beställa på Systembolaget.se
Detaljer
- >
- >
Recept
Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.
1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.
2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.
3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.
4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.
5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.
6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.
Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.
