Jag accepterar villkoren
Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.
Beskrivning
129 kr | Systembolagets fasta sortiment
Gilbert Rouge 2021
Pappa Simon och sonen Will Gilbert är den prisbelönta duon från Australien som skapar viner från odlingar i svala klimat, ofta på druvorna Pinot Noir, Chardonnay, Riesling och Shiraz. Resultatet är välbalanserade viner som, oavsett druva, ofta passar väldigt bra till mat. Vineriet ligger i Mudgee i New South Wales och druvorna till Gilbert Rouge 2021 kommer från regionen Tumbarumba.
Hur ofta dricker du en blend på Pinot Noir och Shiraz/Syrah? Antagligen inte särskilt ofta. Men här har far och son blandat de båda storheterna och resultatet är ett vin som inte ber om ursäkt för sig. Här bjuds det på en saftigt elegant smak, tillsammans med en skön kryddighet och Shiraz-druvans så karaktäristiska svartpepparton. Vinet har fått vila i fem månader på ekfat och druvblandningen är 55% Pinot Noir och 45% Shiraz. Gilbert Rouge 2021 passar alldeles utmärkt till säsongens lite kraftigare grytor på nötkött eller lamm. Varför inte prova Swedishfoodies fantastiskt goda pasta al ragu med buffelmozzarella? In med flaskan i kylen 30 minuter innan servering och drick vinet ur dina största kupor!
Gilbert Rouge 2021 har fått toppbetyget 5 av 6 i SvD av vinkritiker Anders Melldén!
Detaljer
- >
- >
Recept
Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.
1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.
2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.
3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.
4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.
5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.
6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.
Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.
