Grand Marrenon
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2022-2032

Grand Marrenon

I bergen mellan Provence och Châteauneuf-du-Pape ligger Marrenon, på en höjd från 1125 meter till 1922 meter över havet. Resultatet av att odla syrah och grenache i det soliga men kvälls- och nattsvala bergsområdet är smakrika, eleganta och stilrena viner. Appellationen heter Luberon och räknas in i Rhônedalens södra områden. I Grand Marrenon 2017 kommer alla druvor från samma vingård, med finfina förutsättningar med kalkrik jordmån och vinrankor över 30 år gamla. Resultatet är ett elegant vin med ett långt avslut där vi bjuds på bra kraft, ihållande frukt och en härlig fatkryddighet. Smakerna som kommer till oss är solmogen frukt, plommon och tobak med närvarande tanniner. Detta vin kan du utan problem lagra de kommande 10 åren.

Hemligheten med vinerna från Luberon

I de höga bergen mellan Provence och Chateauneuf-du-Pape ligger vinområdet AOC Luberon. Området utgör den sydostligaste delen av Rhône.

Kombinationen av 320 soldagar per år och svala kvällar och nätter skapar förutsättningar för utomordentligt bra viner. Exempelvis blev vinhuset Marrenon’s prestigevin Gardarèm utsett till 2015 års bästa syrah-vin. Då tillgången till det vinet är allt annat än god så har vinhuset skapat Grand Marrenon som också det är prisbelönt av bland andra Decanter, James Suckling och Wine Enthusiast. Grand Marrenon sammanfattar också bra vad som är så unikt med Luberon. Vinet har en kraftfullhet som för tankarna norra Rhône tack vare druvblandningen av 70% syrah och 30% grenache, druvor som ofta förknippas med de norra delarna av distriktet. Samtidigt ger sig solmognaden till känna utan att frukten tar överhanden då druvorna växer högt över havet, i ett naturligt tempererat klimat. Jordmånen är stenigt kalkrik och stockarna är över 30 år gamla. Resultatet är ett vin med stort djup och komplexitet som drivs av mörk mogen frukt med inslag av fat, med väl integrerade tanniner. Grand Marrenon är alltså Luberon personifierat!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.