Grand Minéral Chardonnay
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Lagringsbarhet 2021-2023
Systembolagets beställningssortiment

Grand Minéral Chardonnay

Domaine Maire & Fils, och vinmakare Jacques Hauller, har de senaste åren arbetat med att identifiera specifika vingårdslägen i Côtes du Jura, optimala för produktionen av mineraldrivna viner. Vanligtvis förknippas viner från Jura med en mer oxidativ stil men i Grand Minéral Chardonnay får vi en elegant och mycket friskt vinupplevelse med smak av gröna äpplen, citrus och mineraler. Vinet är gjort på 100% chardonnay och är på många sätt ett uttryck för det moderna Jura – högkvalitativa, välbalanserade och mångfacetterade viner med bitig mineralitet. Grand Minéral är inget vin som lagras någon längre tid utan avnjuts som friskt och elegant. Vi har tillsammans med Swedishfoodie tagit fram en matrekommendation men det kan likväl drickas som det är, välkylt!

”FYND! Tydligt kritig ton i doften och i smaken gröna äpplen. Lätt mineralsälta i avslutet. Piggt och skaldjursvänligt.” – Allt om Vin nr 9 2019

Om vinhuset och regionen

Henri Maire har anor från 1600-talet och är en av de största producenterna i Jura. Arealerna omfattar cirka 300 hektar och består av en handfull separata egendomar. De flesta druvorna går till produktion av det mousserande Crémant de Jura men man tillverkar även de traditionella stilarna från området, t.ex. Arbois och Château Chalon. Idag ägs Henri Maire av Boisset som är ett av Frankrikes största vinföretag med säte i Bourgogne.

Beläget mellan Bourgogne i väst och Schweiz i öst är Jura en region som stigit till toppen av popularitet inom sommelier-kretsar och det är inte konstigt varför. Den bergiga alpomgivningen och begränsade vinodlingen gör Jura till Frankrikes allra minsta vinregion, väldigt mycket mindre än grannen Bourgogne. Däremot är de två regionerna lika på så sätt att de har samma rika jord av kalksten och lera och en optimal altitud för friska viner. De delar också chardonnay och pinot noir som de två största druvorna.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.