Grand Tokaj Szamorodni
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

149 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets fasta sortiment

Grand Tokaj Szamorodni

Vinet finns i cirka 290 butiker runt om i landet eller att beställa på Systembolagets sajt.

Grand Tokaj är en av de mest anrika producenterna i Ungern gällande söta Tokaj-viner men gör också torra viner. Vineriet ligger i Tokaj-Hegyalja med 67 egna hektar men har även tillgång till 1 000 mindre, kontrakterade vinodlare.

Szamorodni är en traditionell typ av Tokaj-vin som kan vara både torr och söt. I det här fallet görs vinet av sent skördade druvor som angripits av botrytis, ädelröta som ger en naturligt rik sötma. Druvsorterna hárslevelű och furmint, bidrar med en härlig doft av frukt och kryddor som ackompanjeras av vanilj från den varsamma ekfatslagringen. Smaken är nyanserat söt och fullpackad med citrus, torkad frukt, honung och saffran. Vinet har en lång eftersmak med en underbart balanserad sötma. Helt perfekt till veckans äppelpaj eller krämiga, milda mögelostar.

Grand Tokaj Szamorodni 2018 tog hem guldmedaljen i den internationella vintävlingen Mundus Vini tidigare i år!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.