Guldkula Green Vintage 2015
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

499 kr | Lagringsbarhet 2022-2034
Systembolagets beställningssortiment

Guldkula Green Vintage 2015

Detta är en ekologisk årgångschampagne från en av förra decenniets främsta årgångar och mannen bakom urvalet av druvor och smakprofil är ingen annan än Richard Juhlin, världens ledande champagne-auktoritet. Detta är ett vin att spara eller dricka nu och då gärna till mat så varför inte spana in Swedishfoodies galet goda sparrisanrättning! Kuriosa är att Guldkula vann härom veckan guld för sin Premier Cru Brut på Vinordic Wine Challenge.

Richard Juhlin är hjärnan bakom urval av druvor och cuvéen till detta vin. Guldkula Green Vintage är gjord på 50% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. De två förstnämnda druvsorterna skänker vinet härliga toner av röda äpplen, nötter och nymalet kaffe. Samtidigt innebär den låga sockerhalten om endast 3 gr/l att vinet utstrålar fräschör och elegans. Kravet på årgångschampagne är att den ska lagras på sin jästfällning i minst 3 år. I fallet Guldkula Green låter man vinet ligga i 4 år för att utveckla de komplexa toner som gör de bubblande dryckerna från detta mytomspunna distrikt så unika. Är du svag för mogen champagne är detta ett vin att lagra upp till 20 år om du så känner för det. Vill du inte vänta så är stalltipset att laga receptet och njuta två fantastiska saker tillsammans!

Vinet har fått hela 92 poäng i Livets Goda!Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.