Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Lagringsbarhet 2022-2030
Systembolagets beställningssortiment

Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut

Året är 1916 och fraktfartyget Jönköping är på väg över Östersjön och i lasten återfinns bland annat 3000 flaskor av märket Heidsieck & Co. Utanför Åland blir fartyget sänkt av en tysk u-båt och flaskorna förblir på havets botten till 1998 då vrakets skatter bärgas för att sedan säljas på auktion för astronomiska summor.

Edition Jönköping är en ”återskapning” av denna champagne. Det var för övrigt även samma champagne som serverades på Titanic den där ödesdigra natten. Heidsieck & Co var ett anrikt champagnehus redan på sin tid då de var kungliga hovleverantörer till bland annat tyska kejsardömet samt Österrike-Ungern. Precis som originalet är denna champagne gjord på 70% pinot noir och 30% chardonnay. Den förstnämnda är en blå druva vilket skänker vinet toner av röda äpplen, hasselnötter och brioche. Chardonnay bidrar med frisk citrus och Granny Smith-äpple vilket gör att den samtidigt känns fräsch och elegant.

Kravet i Champagne är att vinet ska lagras på sin jästfällning minst 15 månader men Heidsieck & Co väljer att låta denna champagne lagras uppemot 36 månader.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.