Henriot Millésime 2012
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

649 kr | Lagringsbarhet 2022-2037
Systembolagets fasta sortiment

Henriot Millésime Brut 2012

Årgång 2012 anländer till Sverige först i början av nästa vecka är det fortfarande förra årgången, det otroliga året 2008, som finns att köpa i butik. Efter att ha fått smaka de båda årgångarna kan vi säga att 2012 är redo att njutas redan nu och 2008 har en större lagringspotential. Som sagt, 2008 står på hyllan och kommer bara att bli bättre med åren samtidigt som 2012 som snart är inne i lager kan dricks riktigt bra redan nu.

Henriot 2012 är en blandning av druvor från över 10 olika topplägen runt om i Champagne. Vinet som lagrats i hela 6 år på sin jästfällning med en dosage på 6 gram per liter har Vinlagraren fått en sneak-peak av och omdömet lyder som följer. Färgen är skimrande gyllene med fina små bubblor som hoppar glatt i glaset. Vid första sniff är doften intensiv och tar för sig, men skiftar snabbt till eleganta toner av citrus, persika och mogen frukt. Första sippen är frisk och lättsam med lager efter lager av olika smaker. Grapefrukt, aprikos, lime och honungsmelon går hand i hand med en markerad syra och en härlig mineralitet. Eftersmaken fylls av en nötig brödighet som lämnar ett imponerande avtryck efter sig. Det här är en champagne som levererar starkt redan nu men som också kommer att belöna den tålmodige. Kan lagras i 15 år utan problem.

“… rund, silkeslen och balanserad med fina bubblor och smakrik, mineraldriven finish.”  94 poäng av 100 – James Suckling

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.