Istine Chianti Classico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

161 kr | Lagringsbarhet 2022-2028
Systembolagets fasta sortiment

Istine Chianti Classico 2020

Vinmakaren till denna utmärkta Chianti Classico heter Angela Fronti och är andra generationens vinmakare på familjeägda Istine. Hennes viner hyllas allt som oftast unisont av både svenska såväl som internationella vinkritiker och ekologiska Istine Chianti Classico 2020 är inget undantag. Stilen kan beskrivas som ren och elegant snarare än fyllig och tung. Till mat funkar vinet utmärkt, framför allt till härliga kötträtter!

Istine Chianti Classico 2020 är en frisk och elegant representant för sitt ursprung, vilket är byarna Radda och Gaiole i Chianti. Sangiovesedruvorna kommer från olika vingårdar med respektive unika jordmånar. Det växtplatserna däremot har gemensamt är att de ligger på hög höjd, något som Sangiovese-druvan tenderar att uppskatta väldigt mycket. Angela Fronti hör till den nya generationen vinmakare som vill skapa lätta, friska viner med fokus på finess och renhet, något hon lyckats väl med här. Doften av körsbär och salvia möter fruktighet, lätta fattoner, kakao och pigg syra. Det här är ett vardagsvin extra allt som även har goda förutsättningar att lagras i några år. Prova tillsammans med en svensk sommarklassiker i form av grillad oxfilé med en massa gott. Unna dig vinet lätt kylt och i stora härliga kupor.

Vid den stora Chianti Classico-provningen i våras gav Jancis Robinson Istine 2020 lysande 17,5 poäng sv 20 möjliga. Vinet blev därmed en av provningens provningens stora vinnare.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.