Jag accepterar villkoren
Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.
Beskrivning
139 kr | Lagringsbarhet 2022-2024
Jeio Prosecco Superiore Brut
Gianluca Bisol och hans bror chefsvinmakaren Desidero är den 21:a generationen bakom det välrenommerade vinhuset Bisol Desiderio & Figli Azienda Agricola som producerar denna ovanligt kvalitativa prosecco. Endast 25% av all prosecco får den högsta kvalitetsklassificering DOCG. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene. Naturligtvis så märks detta i resultatet, gjort på den proseccodruvan glera. Vinet har en mycket tilltalande krispighet och frukttoner från druvorna såsom äpple, fläder, apelsin/grapeskal och citrus. Det finns också en lätt pepprighet och mineralitet, vilket bidrar till en väldigt fin struktur i vinet. Jeio Brut är både läskande och elegant vilket medför att användningsområdet är förvånansvärt stort. Vinet tilldelades 90 poäng i Livets Goda när det provades i februari 2019.
Detta är Prosecco
Under stora delar av 1900-talet var Italien svårt plågat av fattigdom och oroligheter. Landet var ett utpräglat jordbrukssamhälle med stora skillnader mellan landsbygden i söder och expansiva städer i norr. I alla delar av landet odlade bönderna vindruvor i stora mängder. Kvaliteten varierade och produktionen saknade styrning och regelverk. Det var minst sagt rena vilda vinvästern. 1963 infördes DOC-systemet, en slags kvalitets- och ursprungskontroll, som ett försök att reglera det vildvuxna vinlandet. Detta kom att bli grunden för det italienska vinets uppgång. DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och på 1980-talet tillkom en överklass med särskilt högt ställda krav, DOCG.
Prosecco är Italiens största DOC. Området där Prosecco får produceras fick sin klassificering 1969 och täcker 14 000 kvadratkilometer, en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Prosecco är en vintyp som nästan alltid är mousserande och som bara får göras av Glera-druvan, som fram till 2009 hette just Prosecco. Regelverket medger dock iblandning av andra druvsorter till max 15 procent. Ursprungligen kommer namnet från den lilla byn Prosecco utanför Trieste.
En mycket liten del Prosecco kan buteljeras som DOCG, då kommer vinet från särskilt utvalda och högklassiga odlingar. En sådan DOCG är Valdobbiadene, känt som det område i världen som producerar den allra förnämsta Proseccon. Valdobbiadene är proseccovinernas hjärta och står för en exklusiv del av all prosecco. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från de branta bergsluttningarna runt DOCG Conegliano Valdobbiadene. De brantaste sluttningarna kräver omkring 1000 mantimmar per hektar, att jämföra med de 100-250 mantimmar som krävs för att göra Prosecco DOC.
Detaljer
- >
- >
Recept
Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.
1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.
2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.
3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.
4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.
5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.
6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.
Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.
