Juan Gil Silver Label




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2022-2028
Systembolagets beställningssortiment

Juan Gil Silver Label 2019

Nyligen prissänkta Juan Gil Silver Label kommer från regionen Jumilla som har ett klimat och en terroir som passar den blåa druvan Monastrell som handen i handsken. Här får druvorna kämpa med den höga höjden (upp till runt 850 meter över havet), karga kalkstensjordar och i kraftiga temperaturskillnader under dygnet. Dessa förutsättningar och de gamla vinstockarna (ofta över 50 år gamla bushvines) ger väldigt lågt skördeuttag, kraftigt intensiva och smakrika viner som samtidigt balanseras upp av en fin syra.

Juan Gil Silver Label är ett av de mest kritikerhyllade vinerna i regionen Jumilla med ett genomsnittligt omdöme på över 93 poäng av den prestigefulla spanska vinguiden Guía Peñin de senaste fem åren och över 91 poäng i genomsnitt av Robert Parker’s Wine Advocate under samma tidsperiod. Ett kvalitetsvin av rang helt enkelt som nu även kostar 20 kr mindre på den svenska marknaden. Vinet är djupt rubinrött med en doft som är rikt koncentrerad och nyanserad med toner av blåbär, björnbär, lavendel, plommon, choklad och ceder. Vinet är fylligt och smakrikt med stor koncentration, balanserad fatkaraktär och en pigg syra som balanserar upp koncentrationen och med en lång kryddig avslutning. Silver Label är ett klockrent exempel på ett höghöjdsvin som kommer av låga skördeuttag vilket ger en härlig kraft och koncentration, men samtidigt balanserat och elegans vilket gör vinet väldigt matvänligt.

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.