Kanonkop Kadette Pinotage




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kr | Lagringsbarhet 2022-2026 Systembolagets beställningssortiment

Kanonkop Kadette Pinotage

Kanonkop’s vinmakare Abrie Beeslaar är en av vinvärldens stora stjärnor, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Av den anledningen är det är extra kul att prova hans Kadette Pinotage 2017. Årgång 2017 i Stellenbosch var varm och torr vilket gav lite lägre skörd än vanligt med druvor med hög koncentration. Vinet är stiltypiskt med fin frukt och eleganta tanniner och gjort på 100 procent pinotage. Doften är bärig, med plommon och skogsbär, men har också inslag av vanilj och fat. Smaken är typiskt fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta och silkeslena tanniner med fatkaraktär som kommer sig av 12 månader på franska ekfat. Vinet levererar verkligen det förväntar oss av en kvalitativ pinotage av det här slaget. En riktigt bra kombination av bärig frukt, tanniner och fin fatkaraktär. När du ska dricka vinet är upp till dig men du kan lagra det 5 år med fortsatt utveckling. Ett tips är att servera det lite lätt kylt när det väl blir dags. Det är också ett utpräglat köttvin och det har Swedishfoodie tagit tillvara på, då han har tolkat den klassiska tacon med en massa goda smaker och tillbehör!

Pinotage – Sydafrikas egen vindruva

Dags att lära sig mer om druvan som är så starkt förknippad med Sydafrikanska viner. Faktum är att pinotage är relativt ung såväl som att den utgör en förvånansvärt liten del av landets vinproduktion.

Druvan kom till på Stellenbosch-universitetet som en korsning mellan de två klassiska druvorna pinot noir och cinsault. Året var 1925 och mannen bakom giftermålet var professor Abraham Perold. Pinotage är en blandning av de båda druvorna då cinsault vid tiden gick under namnet hermitage. Dock dröjde det ca 30 år innan det första vinet med pinotage började saluföras och därmed fick en bredare kännedom hos vinkonsumenter.

Druvan är till viss del både tacksam och otacksam för vinodlaren. Den är å ena sidan tålig mot sjukdomar samtidigt som den ger relativt små skördar, därav att den utgår en förvånansvärt liten del av Sydafrikas totala vinproduktion.

Druvan har historiskt sett använts primärt för att producera volymviner och enklare viner gjorda på Pinotage förknippas ofta med dofter av kaffetoner. Men med åren har vinmakarna insett pinotagedruvans potential och i dagsläget används druvan för att producera flera olika typer av viner från rosé och lätta röda viner via eleganta och nyanserade till kraftiga och strama i alla kvalitetsklasser.

De lite enklare pinotagevinerna är oftast inte alltför kraftfulla och kan fungera bra som sippviner. Ju mer du betalar desto mer stadiga blir varianterna samtidigt som de blir mer renodlade matviner. Smakrikt kött är inga problem för en bra pinotage. Gärna med krämiga tillbehör, kanske gelé till. Det lindrar nämligen både strävheten och syrligheten i vinet. Hoppas att du fått upp ögonen för denna druva som helt klart har framtiden för sig!

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.