Jag accepterar villkoren
Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.
Beskrivning
139 kr | Lagringsbarhet 2023-2028
Systembolagets fasta sortiment
Langhe Nebbiolo Leunin
Giacosa Fratellis fyndklassade Langhe Nebbiolo Leunin är ett utmärkt exempel på Nebbiolo-druvans unika potential. Det här är ett elegant, smakrikt och mycket matvänligt vin med frisk syra och markerade tanniner som passar perfekt till örtiga kötträtter, krämig risotto med svamp eller lagrade ostar och charkuterier. Den inbjudande doften levererar druvtypiska inslag av körsbär, jordgubbar, nypon och viol följt av en välintegrerad fatkaraktär med elegant kryddighet. Eftersmaken är lång med hög syra och välbalanserade tanniner samt en hint av cederträ i avslutningen. Vinet kan utan problem drickas nu men är även utmärkt för vidare lagring i upp till 5 år. Producenten Giacosa Fratelli är baserad i Neive, i hjärtat av Piemonte. Regionen som är känd för sina världsberömda Barolo- och Barbarescoviner. Vineriet grundades år 1895 och har sedan dess drivits inom familjen Giacosa. Fokus i vingårdarna ligger på att framställa kvalitetsviner genom att låta respektive druva uppnå sin fulla potential. Man driver dessutom ett hållbart arbete genom bland annat användning av solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och att ta hand om regnvatten samt skogarna som omger vingårdarna.
“FYND!” – ”Detta är mycket vin och ursprung för den modesta prislappen. Matcha till norditaliens charmiga kök och kvällen är, med garanti, räddad.” – Eva Weckström, Vinbörsen
“FYND!” – Jenny Asplund, Vinbörsen
“Sitter lika bra till charkbrickan som pastan” – Andreas Grube, Wine Table
”Stark rekommendation” – Livets Goda
Detaljer
- >
- >
Recept
Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.
1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.
2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.
3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.
4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.
5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.
6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.
Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.
