Laroche Bourgogne Réserve
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2023-2027
Systembolagets fasta sortiment

Laroche Bourgogne Réserve

Chardonnaydruvorna till Laroche Bourgogne Réserve kommer från Mâconnais i södra Bourgogne, närmare bestämt från byarna Viré-Clessé och Uchizy. Hela druvklasar pressades varsamt och musten fick jäsa i ståltankar för att bevara den fantastiska frukten. Därefter lagrades 30 % av vinet på franska ekfat. Doften är inbjudande, fruktig och nyansrik med finstämd fatkaraktär och inslag av gröna äpplen, persika, ananas, färska örter och grillad citron. Smaken är frisk med en balanserad syra och och angenäm kryddighet som samspelar fint med frukten. Det här är ett perfekt vin att servera till smakrika rätter av fisk och skaldjur. Varför inte testa receptet på torskrygg som Swedishfoodie tagit fram till vinet?

Producenten Laroche är en anrik vindomän med rötter ända tillbaka till 1850-talet. Det franska vinhuset var med och utvecklade vingårdar i Chablis, i nordligare Bourgogne men företaget är idag betydligt mer utbrett än så. Nu finns även vinodlingar och gårdar att hitta i Languedoc, Sydafrika och Chile. Chefvinmakare på vinhuset är den legendariska chardonnaymästaren Gregory Viennois.

Omdömen i urval:

90 poäng! – Livets Goda, 2023

BRA KÖP! – Allt om Vin, 2023

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.