Le Petit Secret
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2022-2026
Systembolagets beställningssortiment

Le Petit Secret

Le Petit Secret är producerat utifrån att göra bästa möjliga vin från Rhonedalen med druvor från bland annat Crozes Hermitage, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras. Hjärnorna bakom denna ”Super-Rhône” är duon Baptiste Olivier och Gérald Lafont, två av Rhonedalens mest efterfrågade vinmakare som förutom att producera egna viner hjälper flertalet världskända producenter. Le Petit Secret är ett utomordentligt bra matvin så spana gärna in det smarriga receptet från Swedishfoodie.

Första komponenten i Le Petit Secret utgörs av Grenache från 50-åriga gamla stockar. Druvtypen får jäsa på betongtankar där den även lagras för att behålla sin härligt fräscha frukt. Syrahdruvorna plockas längre österut där jordmånen är kalkrik. Dessa jäses också på betongtank men lagras sedan 12 månader på franska ekfat och bidrar därför med både frukt och en finstämd pepprighet. Från 40 år gamla stockar plockas druvan Mourvèdre som sedan vinifieras på samma sätt som Syrah. Sista beståndsdelen i vinet heter Carignan och dessa plockas från gamla stockar med låg avkastning och de bidrar därför till vinets mörkt generösa frukt, samt med toner av viol och lakrits. Le Petit Secret är generöst mörkfruktigt med lång smak, balanserad kryddighet, bra fräschör och med tydlig terroir. Ett matvin av rang som du gärna får lufta innan servering!

”Mycket bra, ett riktigt fynd. Ett ungt, friskt vin med ren, solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av björnbär, mörka körsbär, hallon, bigarråer, blommor och mineraler.”
– Dina Viner Professional Edition, dec 2019

***

”Det här är tvivelsutan en seriös Côtes-du-Rhône i den moderna skolan med snygg, ren frukt och som levererar mycket vin för pengarna.”
– Livets Goda, okt 2019Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.