Leif Mannerström Côtes du Rhône
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

99 kr | Systembolagets fasta sortiment

Leif Mannerström Côtes du Rhône

Han har utsetts till kockarnas kock hela tre gånger och försvarade sin Guide Michelin-stjärna på sin restaurang under ett helt decennium. Att Leif Mannerström kan det här med smaker och kvalitet är ingen underdrift, det har varit en röd tråd och självklarhet under hela hans 60-åriga(!) karriär.

Druvorna skördas för hand från vingårdar med en snittålder överstigande 30 år. Grenache druvorna kommer från Ardeché, Syrah och Mourvèdre från nordöstra delarna av Gard. Skalmaceration under ca 30 dagar för att ge vinet extra kraft och djup, därefter har vinet lagrats i mer än 14 månader på cementtankar innan en mjuk filtrering.
Vinet är mycket generöst och mustigt med inslag av mörka bär samt kryddor och svartpeppar. Vinet har en bra längd och härlig fruktsyra som gör det till ett perfekt vin till entrecôte och bearnaise. Detta kommer att passa perfekt till sommarens grillkvällar! OBS, rådande årgång är 2020, trots att det står 2018 på Systembolagets sajt.

Vad tycker experterna?

Välrenommerade Göteborgs Posten med vinskribenten Marie Oskarsson i spetsen har provat vinet och den 21:a mars fick Mannerströms Côtes – du – Rhône betyget 4 av 5 (fyrar), det kan tilläggas att betyget 5 av 5 sällan delas ut i GP. Även Expressen ger vinet finfina 4 av 5 och i Allt om Vin får vinet betyget Bra Köp!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.