Leif Mannerström Rosé 2020




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2021-2022
Systembolagets beställningssortiment

Leif Mannerström Rosé 2020

Det är ingen mindre än matnestorn Leif Mannerström som står bakom detta sydfranska rosévin. Framgångarna med de franska vinerna signerade Leif Mannerström är sedan tidigare ett faktum och denna gången är det alltså en snustorr och ljusrosa rosé från södra Frankrike som har tagits fram, lagom till att vi går mot varmare tider.

Vinet görs på handskördade grenache- och syrahdruvor från Languedoc som skördats nattetid (så kallad night harvest) för att ge vinet absolut optimal fräschör och elegans. Skalet från grenachedruvan ligger med i cirka 8 timmar under jäsningsprocessen för att ge vinet dess lätta rosa färg. Vinet har efter skörd lagrats på jästfällningen i ståltank innan en lätt filtrering och det tillsätts absolut inget socker i vinet. Torrt och krispigt är ledmotivet här. Vinet är friskt och läskande med eleganta toner av röda bär, rabarber, vattenmelon, mineral och örter. Det passar utmärkt att dricka året om och är ett mycket bra val till fisk och skaldjur, grillat ljust kött samt till en primörsallad. Med sin torra, fjäderlätta och friska stil passar vinet både före och under maten.

“Bra köp” – Vinbörsen



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.