Lohas Viñedos 2018
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2021-2023
Systembolagets beställningssortiment

Lohas Viñedos 2018

Detta är ett passionsdrivet projekt med två väldigt duktiga vinmakare som avsändare. Lohas Viñedos har ambitionen att vara världens mest hållbara vin och vägen dit är såklart en lång process som innefattar ett stort förändringsarbete. Lohas Viñedos lämnar varken hållbarhetsaspekt eller smakprofil åt slumpen!

Bakom projektet och vinet står Pepe Raventós och Chelsea Hoff. Två hängivna vinaktivister och fantastiska vinmakare som vill åstadkomma förändring. Vinet kommer från Spanien och är gjort på ekologiska druvor som växer utan konstbevattning på gamla vinrankor och skördas för hand. I huvudsak är vinet gjort på landets paraddruva Tempranillo (90%), med uppbackning av 5% Monastrell och 5% Bobal. Stilen är elegant med röda bär, viol, balanserad kryddighet med avrundade tanniner och ett långt härligt avslut. Vinet passar väldigt bra till mat och då exempelvis medelhavsmat, pasta, grillad fisk och kött. Servera vinet lätt kylt vid en temperatur om cirka 16-18 grader. På etiketten hittar du innehållsförteckningen, något som konstigt nog inte tillhör vanligheterna i vinvärlden!

”Om man bortser från hållbarhetstänket en stund och blott fokuserar på vinet så är det faktiskt ett riktigt gott sådant med en hel del personlighet.[…] Som en spansk Beaujolais i lite kralligare stil.”

– Livets Goda, dec 2019

Några av vinmakarnas initiativ

• Vinet buteljeras i lättviktsflaskor (mindre än 400 gram) för att minska koldioxidutsläppen

• Man använder endast lokalt producerad FSC-certifierad kork

• För full transparens, finns en fullständig ”innehållsförteckning” på Lohas etikett. Varför ska vi inte veta och bry oss om vad vi dricker?

• Man använder endast lokalt producerat, oblekt FSC-certifierat papper

• Man använder endast certifierade, självhäftande etiketter

• Man tillåter inte aluminiumkapslar eller annat onödigt material på flaskorna

• Lohas kompenserar för sina utsläpp i Spanien som de inte kan eliminera

• Lohas kräver att sina logistikpartners använder de bästa tillgängliga transportlösningarna som finns att tillgå och fortfarande efter det kompensera.

• Lohas kräver av sina importörer världen över, att de använder de bästa transportlösningarna som möjligt och kompensera för varje Lohas flaska såld. Flaskan kompenseras inte bara till för att nå kundernas kök, inte bara till detaljhandelshyllan, ytan till slutkonsumentens kök.

I Sverige och Spanien kompenseras alla CO2 utsläpp via Plan Vivo och REDD+ projekt att bevara regnskogen i Indien.

På etiketten hittar ni inte bara innehållsförteckningen, utan även tumavtrycken från projektets vinaktivister Pepe Raventos och Chelsea Hoff. Det blir inte mycket mer spårbart än så.

Flaskan finns att beställa på Systembolaget.seDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.