Louis Jadot Santenay




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

249 kr | Lagringsbarhet 2021-2028
Systembolagets beställningssortiment

Louis Jadot Santenay

Nyligen släpptes Louis Jadot Santenay i toppårgången 2015. En av de större årgångarna för röd Bourgogne under de senaste 30 åren och i jämförelse med 2014 gav årgången rikare och fylligare vin. Här finns allt man söker efter i en Bourgogne. Ett druvtypiskt och koncentrerat vin men med silkeslen frukt och begynnande mognadstoner. Inslag av röda och mörka bär, lakrits och fat och med en pigg syra som ryggrad. Drickmoget redan nu men kan också lagras ytterligare sex år utan problem.
Ett rikt och kryddigt vin producerat i Santenay som ligger i den södra delen av Bourgognes mest berömda område, Cote d’Or. Här odlas främst Pinot Noir och i Louis Jadots händer kommer druvan till sin fulla rätt. ”Fynd” skrev Dina viner professional om årgången 2014 – och 2015 är ännu bättre. Servera vinet vid 16-18 grader i stora generösa Bourgognekupor till råbiff, kyckling eller anka, till stekt ekologisk fläskkotlett eller karré. Santenay passar också till stekt lax och tonfisk. Eller varför inte till en god pizza. Det finns många bra kombinationer till en klassisk Bourgogne!

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.