Louis Roederer Rosé 2013




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

599 kr | Lagringsbarhet 2020-2032
Systembolagets fasta sortiment

Louis Roederer Rosé 2013

Louis Roederer Rosé 2013 har nyligen utsetts till världens bästa roséchampagne vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships. Därutöver har vinet även hyllats av kritiker i både Sverige såväl som internationellt. Unikt för Roederers rosé är att de tillsätter Chardonnaysaft till de pressade Pinot Noir-druvorna så att de gemensamt jäser. integreras och harmoniserar. Resultatet är en ovanligt matvänlig champagne. Därför har Swedishfoodie tagit fram en maträtt som passar perfekt till denna roséchampagne i världsklass.

2013 var ett svalt år i distriktet Champagne vilket präglat denna champagnen i både doft och smak. I vinet förenas koncentration och frukt från perfekt mogen Pinot Noir (67%) med elegans och friskhet från de finaste Chardonnaydruvorna (33%) i Côte des Blancs. Eller som källarmästare Jean-Baptiste Lécaillon uttrycker det – “Precision och renhet ekar i gommen där Pinot Noir från Cumières sydsluttningar ger ett moget och krispigt första intryck som följs upp av en syrarik fräschör av Chardonnay från Chouillys nordliga sluttningar.” I doft och smak bjuds vi på röd frukt, rostade toner och härlig nötighet tillsammans med en lång finish som präglas av grape- och limeskal. Vinet lagras på jästfällning i fyra år innan degorgering med ytterligare sex månaders vila på flaska innan det lämnar källaren hos Roederer.

93 poäng – Wine Enthusiast

92+ poäng – Wine Advocate

92 poäng – Vinous

95 poäng – Livets Goda, november 2019

“Mer än prisvärt” – Allt om Mat, 2019

Louis Roederer utsågs till “Årets vinhus” i Årets Vinare i regi av Allt om Vin

Detta är Louis Roederer

Att Louis Roederer tillhör de allra främsta Champagneproducenterna är alla överens om. De kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till “Sparkling Wine Producer of the Year” vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.

Det finns få viner som omges av ett så magiskt skimmer som just Cristal. Den ryske tsaren Alexander II var stormförtjust i vinet som flödade vid hans hov och begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall, därav namnet. Idag är flaskan av ofärgat glas men namnet lever kvar i den prisade efterföljaren Cristal Brut. Framgångarna på den ryska marknaden gav ett rejält uppsving år Roederer som grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne.

Roederers höga kvalitet baseras på de förnämliga vingårdslägen som man förfogar över. De levererar merparten av de druvor som används vid framställningen, endast 20 procent köps från andra odlare. Vinerna från de olika odlingslotterna vinifieras separat i ståltankar och små ekfat, medan de reservviner som används för att åstadkomma den perfekta blenden i den årgånglösa storsäljaren Brut Premier NV lagras på större ekfat.

Den svenske världsauktoriteten Richard Juhlin sparar inte på berömmet i sin bok “En doft av Champagne”:

“Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standarchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk, aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa. För mig är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångviner ni kommer över!”

Flaskan finns att köpa i cirka 40 butiker eller att beställa på Systembolaget.se



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.