Louis Roederer Vintage
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

721 kr | Lagringsbarhet 2022-2037
Systembolagets fasta sortiment

Louis Roederer Vintage 2014

Detta är Louis Roederer Vintage från den Pinot Noir-drivna årgången 2013. En årgång i Champagne med inledningsvis väldigt kallt väder men som hämtade sig ordentligt under sommarmånaderna tack vare en välbehövlig värme. Resultatet är en klassisk årgång som kan lagras under en lång tid framöver! En både spännande och viktig detalj är att Louis Roederer håller på att konvertera sina vingårdar till biodynamisk odling och inom några år kommer allt att vara konverterat.

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som producerar champagne och druvorna till det här vinet kommer uteslutande från de egna vingårdarna. Då 2013 var en stark Pinot Noir-årgång utgör druvsorten hela 70% av blenden. Resten är Chardonnay från Chouilly. Efter första jäsningen, varav 39% har legat på ekfat, vilar champagnen hela 48 månader på jästfällningen följt av ytterligare sex månader efter degorgering. Doften är frisk med nyanser av röda äpplen, nötter, mogen citrusfrukt, nougat och mineral. Smaken är härligt krämig med toner av äpple, gul stenfrukt, kanderad frukt, nougat och citrus. Champagnen är initialt återhållsam men växer efter en stund i glaset ut med härligt nötiga och brödiga toner. En champagne att lagra i många år för den som uppskattar mognadstoner!

Omdömen i urval

Louis Roederer utsågs till ”Årets vinhus” i Årets Vinare 2019 i regi av Allt om Vin

93 av 100 poäng i Wine Enthusiast

17,5 av 20 i Vinum Wine Magazine

Kort om årgången

Årgång 2013 i Champagne karaktäriseras kanske allra bäst av den ovanligt sena växtcykeln. Vintern som aldrig verkade vilja ta slut följdes av en väldigt sval och sen vår. Det var inte förrän i juli som blomningen kom igång och det är något som inte hänt i Champagne på väldigt länge. Lyckligtvis var sommaren näst intill optimal med gott om soldagar, rekordhöga temperaturer och med väldigt lite regn. Idealiskt för mognaden av Pinot Noir och Chardonnay. Under skörden i oktober var temperaturen återigen lägre vilket resulterade i eleganta viner med hög syra. Typiska tecken för en klassisk årgång helt enkelt!

Den svenske världsauktoriteten Richard Juhlin uttalar sig om champagnehuset Roederer sparar han inte på berömmet i sin bok ”En doft av Champagne”:

”Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk, aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa. För mig är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångsviner ni kommer över!”

Flaskan finns att köpa i cirka 100 butiker eller att beställa på Systembolaget.seDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.